AD artikel - Lourdeskerk als podium

Gepubliceerd op 16 februari 2020 om 16:02

Zondag blikte Paul van Vliet er terug op zijn 50-jarige carrière, gisteren brachten slagwerkgroep Percossa, Kwekers in de Kunst en het Haags Wereldkoor een muzikale ode aan de zee en morgen staat Sjaak Bral er zij-aan-zij met twee jonge comedians. De Lourdeskerk in Scheveningen fungeert vier weken lang als tijdelijk theater waar jong talent en gevestigde namen elkaar vinden in een verrassende mix van muziek, comedy en variété. Als het aan de initiatiefnemers ligt, wordt het gebouw, dat al enige tijd geen kerkelijke functie meer heeft, een vaste plek voor laagdrempelige cultuur.

Lourdeskerk als podium: ‘Theater in Scheveningen is een oudere traditie dan fikkie steken’

De Lourdeskerk in Scheveningen fungeert vier weken als theaterpodium. Als het aan de programmeurs ligt, wordt het een vaste plek voor cultuur.

Artikel van AD.nl over de Lourdeskerk.

,,Als volgend jaar het Zuiderstrandtheater wordt afgebroken, zou het mooi zijn als Scheveningen daar iets voor in de plaats krijgt’’, zegt Thom Ferwerda, een van de mannen achter Club Lourdes.

In 2018 toen Scheveningen met de toeristische campagne Feest aan Zee uitgebreid stilstond bij zijn 200-jarig bestaan als badplaats, maakte Ferwerda de documentaire Scheveningen Cabaret Hoofdstad. Aan de hand van interviews met onder anderen Paul van Vliet, Karel de Rooij (Mini van het duo Mini & Maxi), André van Duin, Wieteke van Dort en Sjaak Bral blikt hij daarin terug op de rijke historie van de badplaats op het gebied van amusement. 

 

,,Toen ik over de herinrichtingsplannen van Scheveningen als badplaats las, viel mij op dat er geen aandacht was voor cultuur’’, zegt hij. ,,Met dat gegeven ben ik in het verleden gedoken. Net als de gemiddelde Hagenaar had ik slechts wat flarden kennis, zoals het concert van de Rolling Stones in het Kurhaus en dat andere grootheden zoals Edith Piaf en Jacques Brel er hebben opgetreden. Maar die grote namen zijn daar niet zomaar gekomen. De boulevard van Scheveningen was in zijn oorspronkelijke vorm een theaterboulevard. Theater is in Scheveningen een diepgewortelde traditie, die ouder is dan het fikkie steken.’’

Circuskunst

 

Tijdens het Feest aan Zee jaar zijn in de Lourdeskerk diverse theatervoorstellingen geweest, onder meer van stadsgezelschappen De Dutch Don’t Dance Division en Firma MES. Onder auspiciën van Karel de Rooij werden er ook diverse programma’s gemaakt die een mix vormden van comedy, muziek en circuskunst. Met zijn stichting Scala maakt De Rooij zich al lange tijd sterk voor een podium in Den Haag waar het aloude variété zich in zijn nieuwe verschijningsvorm kan profileren. ,,In dit genre gebeurt het vaak dat Nederlandse artiesten in het buitenland bekender zijn dan in Nederland. Dat is zonde want we barsten hier van het talent, zeker ook in Den Haag’’, zegt hij.

 

Met zijn ruime internationale ervaring als ene helft van het duo Mini & Maxi wordt De Rooij nog vaak gevraagd voor regieadvies. Zo hielp hij mee aan het succes van acts als Percossa, de Ashton Brothers en Wereldbänd. Laatstgenoemde gaat tegenwoordig de wereld over onder de naam Släpstick. Net als destijds bij Mini & Maxi zitten de grappen verpakt in muzikale vondsten. ,,Voor iedereen te begrijpen en dus is het ook de best denkbare theatervorm in een multiculturele en internationale stad als Den Haag’’, zegt De Rooij.

Voetbaltrainer

De Rooij is ook een van de drijvende krachten achter enkele voorstellingen in Club Lourdes. Zo heeft hij ervoor gezorgd dat Släpstick de locatie volgende week donderdag- en vrijdagavond kan gebruiken om zijn laatste Nederlandse voorstellingen te geven. ,,Dat gebeurt voordat de groep doorreist naar Nieuw-Zeeland om maar aan te geven hoe groot zij zijn’’, zegt hij. ,,Släpstick kreeg vijfsterren-recensies en won de prijs van beste productie op het Fringe Festival in Edinburgh, maar om het onder de aandacht te krijgen van landelijke televisieprogramma’s lijkt een onmogelijke opgave. Ik zou zo graag in een talkshow willen aanschuiven om al die bijzondere talenten onder de aandacht te brengen. Soms wou ik dat ik voetbaltrainer was en geen theaterman, dat ik Dick Advocaat heette in plaats van Karel de Rooij.’’

 

De per 1 februari met pensioen gegane directeur van het Zuiderstrandtheater Henk Scholten kwam als intendant van Feest aan Zee in 2018 op het idee culturele programma’s in de Lourdeskerk te presenteren. Daarvoor werd ook de samenwerking gezocht met Muzee Scheveningen dat eveneens theater en muziek presenteert, maar daarmee vaak uit zijn voegen barst.

 

Ook nu zijn beide partijen betrokken bij de programmering van Club Lourdes. Zo bracht Kwekers in de Kunst gisteren op Valentijnsdag het liedjesprogramma Songs of the Sea en houdt zij vandaag een opera scratch waarbij een projectkoor in één dag een programma instudeert en opvoert met melodieën uit De Parelvissers van Bizet, Die Verkaufte Braut van Smetana, Nabucco en La Traviata van Verdi. Trompettist Michael Varekamp, die met succes maandelijkse jazzsessies in Muzee houdt, komt op 1 maart met een eerbetoon aan Miles Davis. Verder komen er kinderprogramma’s tijdens de krokusvakantie en treedt het duo Michael Zandl en Tom Henden op zaterdag 29 februari twee keer op met de magische,Kafkaëske circus-thriller Janus: ’s middags voor kinderen en ’s avonds voor volwassenen.

Sjaak Bral

Na Paul van Vliet is Sjaak Bral morgen de tweede grote naam in de reeks ‘Een avond aan zee’ – die overigens om 15.30 uur begint – van Thom Ferwerda. Sjaak Bral wordt daarin bijgestaan door Verreck & Pleijsier en de jonge comedians Farbod Moghaddam en Fabian Franciscus.

 

Pop-up theater Club Lourdes is tot en met 7 maart geopend. Als het aan de initiatiefnemers ligt, krijgt het project zeker een vervolg, het liefst als permanente locatie. ,,De formule is laagdrempelig, het publiek zit aan tafeltjes, je mag je glas meenemen de zaal in’’, zegt Thom Ferwerda. ,,Het leuke van deze programma’s is dat ze allemaal een Haagse achtergrond hebben. Toen ik Paul van Vliet en Sjaak Bral vertelde van mijn plannen, waren ze direct bereid om mee te doen. Scheveningen verdient een plek waar de rijke maar bijna vergeten cabaretgeschiedenis nieuw leven wordt ingeblazen.’’


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.